Kielimatkailijan kielitarinat, osa 6: saksa

  • Iida 

Olin kolmosesta ysiin musiikkiluokilla ja opiskelin viidenneltä luokalta eteenpäin ranskaa. Kumpaankin minua kannustettiin kotoa, enkä ollut itse suunnitellut ainevalintojeni seurauksia paljoakaan. Tykkäsin jo peruskoulussa hirveästi kaikenlaisten uusien asioiden aloittamisesta ja selasin aina innolla kaikenlaiset työväenopiston kurssiluettelot ynnä muut, vaikka harrastin jo valmiiksi enemmän asioita kuin mihin aikani oikeastaan riitti.

Tälle uusia asioita hamuavalle esiteinille tuli hirveänä järkytyksenä tieto siitä, että koska minulla musiikkiluokkalaisena oli ekstramäärä musiikkia ja koska opiskelin yhä ranskaa, en saisi ottaa ainuttakaan valinnaista ainetta kahdeksannella luokalla. Pettymys oli suuri, sillä olisin halunnut opiskella myös saksaa. (Lopulta halukkaita oli joka tapauksessa vain kaksi, eikä ryhmää siis muodostettu. Pahuksen Pori.)

 Lukioon ei onneksi ollut enää pitkä aika, ja pääsin aloittamaan saksan B3-kielenä. Jos siihen mennessä olin jotenkuten päässyt yli ala-asteen ranskankirjatraumoista, palautti käyttämämme Panorama Deutsch mieleeni sen, kuinka hupsuja juttuja oppikirjoihin päästettiinkään. Ensimmäisellä oppitunnilla opin sellaisia hyötysanoja kuin ’lasijonglööri’ ja ’kykyjenetsintäkilpailu’. Myöhemmin opin ehkäisymenetelmiä käsittelevässä kappaleessa, että himokkailla nuorukaisilla on jotain, mitä kutsutaan ’testosteronipeliksi’, ja että se voi täyttyä hormoneista. Samoihin aikoihin opin myös lauseen deine Popo ist wirklich supersexy,  ’peppusi on superseksikäs’.

Kuten ranskankirjaakin puolustellessani totesin, eihän sitä koskaan tiedä, mitä fraaseja elämässään vielä kaipaa. Toistaiseksi ovat saksalaiset testosteronipelit ja herkkupeput jääneet kokematta, mutta ainakin voin olla varma, ettei se johdu vajavaisesta kielitaidostani!

Huomasin saksaa opiskellessani nauttivani toden teolla kielten opiskelusta. Sanakokeita alkoi olla lähes päivittäin, olihan opiskeltavia kieliä jo neljä, mutta vaikka jossain kohtaa aloin kyseenalaistaa koko sanakoeperinteen mielekkyyden, intoni kielten opiskeluun ei laantunut. Saksan kautta ystävystyin aiemmassa blogitekstissä mainitsemani Siljan kanssa, ja koska hän osoittautui nopeasti aivan ässäksi saksassa, oli hän hyvää seuraa siinäkin mielessä. Istuimme eri puolilla luokkaa, mutta loimme aina myötätuntoisia katseita toisiimme opettajan soittaessa melko kauheita saksalaisia ysäripoppibiisejä.

Kieli-intomme lisäksi meitä yhdisti rakkaus saksalaiseen industrial metal -musiikkiin. Tyylisuunnan tunnetuimpia edustajia taitavat olla Rammstein ja Oomph!, joiden lyriikoista oppii muuten huomattavasti mielenkiintoisempaa sanastoa kuin Panorama Deutsch -kirjasarjasta. Suosittelen kaikille, vaikka saksanopettaja pyöräyttelisikin silmiään.

Päädyin Berliiniin kahdesti lukion aikana. Ensin saksanryhmämme kanssa opintoretkelle, sitten polyglottien konferenssiin. Molemmat olivat mukavia reissuja. Opintoretkestä jäivät mieleen tunnelmalliset joulutorit, ja polyglottikonferenssi sinetoi jo aiemmin varmistuneen päätöksen hankkia kielistä itselleni ammatti.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen en ole oikeastaan opiskellut saksaa. Yliopistossa kieltä on kyllä päässyt käyttämään esimerkiksi kandin lähdekirjallisuutta lukiessa, ja saksaksi on löytynyt aika hyvin oppimateriaaleja muille kielille. Parin vuoden sisällä tie on vienyt useamman kerran saksankielisiin paikkoihin, kuten Hampuriin ja Wieniin, joissa on järjestetty alamme opiskelijatapahtumia ja intensiivikursseja.

Jotenkaan Saksa ei vakuuta. Kyllä esimerkiksi Berliinissä ja Hampurissa on kiva vierailla, mutten usko, että viihtyisin maassa esimerkiksi kokonaista lukuvuotta. Oikeastaan kyseinen kielikin on vähän sellainen, että tällä hetkellä olen ihan tyytyväinen pystyessäni lukemaan erinäisiä juttuja saksaksi tai kirjoittamaan viestejä AirBnB-majoittajille, mutten näe itseäni kehittämässä kielitaitoani lähitulevaisuudessa aktiivisesti eteenpäin.

Rammsteinilla tosin on vielä biisejä, joita en ole kääntänyt suomeksi. Täytyy korjata asia ennen kesän keikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *